Free songs

Техники за смесване на напитки.

4

Тук ще разгледаме различните техники на смесване на коктейли и какво се случва когато ги използваме. Методите са хиляди но тук ще се спрем на основните.

razbarkvane

1.Разбъркване (Stir)-в чаша за миксиране добавете съставките и разбъркайте с барова лъжица. Ледът може да бъде добавен преди или след тях. При този метод разводняването и насищането с кислород е малко.

sheik

2.Шейкване (Shake)-в шейкър поставете съставките и леда. Разклатете енергично. Най-популярния метод за смесване. Използва се, когато се изисква по хомогенно смесване. При него се наблюдава силно разводняване и насищане с кислород.

namachkvane

3.Намачкване (Muddle)-в чаша или тин добавете съставката и намачкайте. Използва се за извличане на вкусове и аромати от плодове и билки, които не биха се пречупили достатъчно при някои от другите методи.

izgrajdane

4.Изграждане (Build)-добавете в чашата съставките върху лед. Използва се, когато има газирана съставка, като тя се добавя последна.

blendirane

5.Блендиране (Blending)-смесете всички съставки в блендера с лед. Използва се, когато искаме напитката да е замразена или използваните плодове, подправки и така нататък, да достигнат напълно хомогенна смес с другите съставки. Постига се силно разводняване.

prehvarliane

6.Прехвърляне (Throwing)-вземете два тина. Напълнете единия с лед и го затворете със стрейнър без уши. В другия тин добавете съставките и започнете да ги прехвърляте от единия в другия. Използва се, когато се търси средно разводняване и високо насищане с кислород. Помага да не се променя консистенцията на соковете.

Снимки: Иван Чавдаров | Berlle Studio
Share

4 Comments

 1. Krasi Chukov says:

  Има пропусната една техника , така наречената Layer това е техниката с помощта на която се правят коктеили на пластове един от наи-известните е Б-52.

  • MapTo says:

   Краси, въпросната техника е показана в “Build” … Пластове се правят благодарение на баровата лъжица точно на принципа на “build” където всяка една съставка се добавя една след друга директно в чашата, в която сервираш :) просто в описанието, което са направили за техниката щеше да е хубаво да бяха написали, че тази техника се ползва освен когато имаш безалкохолни “on the top”, а също така и когато искаш да отделяш отделни пластове в зависимист от процент алкохол, температура и процент захар :)

 2. г-н Никой says:

  Здравейте,

  Поздравления за статията.
  Исмам и един въпрос… Както знаете мартини коктеилите не се шейкват, а се разбъркватв в бар чашата…. Въпросът ми е защо?

  • администратор says:

   При бърканите коктейли търсиш тяло на коктейла, когато ги шейкнеш вкарваш балончета въздух, които водят до по леко тяло и се губи това много важно кадифено усещане при пиенето на коктейла…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>